Lina Dolk

Lina Dolk är född 1997 och bor på en härlig hästgård med sin familj i Sparreholm. Hon driver företaget Dolk Dressage där hon driver träning och tävlar med stor framgång på internationell nivå. Tillsammans med sin skötare Tilde de Wrang har hon även podcasten  "Hur svårt kan de va?" där de pratar om allt man kan tänka sig inom ridsport.

Lina är en av våra ambassadörer inte bara för sin ambitiösa och framgångsrika karriär utan också för hennes beundransvärda sätt att tänka runt sina hästar. Hon sätter sina hästars välbefinnande främst och behandlar dem individuellt som de hästar de är. En del av hennes hästar går ut 24 timmar om dygnet oavsett väder och hon tar verkligen fram de bästa egenskaperna hos varje häst!

LINA´S TIPS FÖR ATT BLI EN BÄTTRE RYTTARE

  • Ät bra
  • Sov gott
  • Se till att du är i god tid till träningar
  • Stressa inte
  • Träna regelbundet, till exempel styrketräning och löpning
  • Titta på mycket ridning, oavsett nivå. Ut och titta på folk som rider!
  • Sitt med tränar och lyssna
  • Rid många olika typer av hästar
  • Lär känna hästen från marken

LÄR KÄNNA LINA

Hur ser din vardag ut?

Jag brukar vakna 06.00 och jag är i stallet 07.00. Dagens första timme spenderas med en löprunda eller på kontoret. Tidiga morgnar är inga problem för mig då jag är en morgonmänniska. Jag rider ca 8-10 hästar per dag och dagen slutar mellan 19.00 och 20.00.

Hur ofta putsar du dina stövlar?

Vanligtvis två gånger i veckan. Träningsstövlarna får en snabb putsning innan jag tar av dem för dagen och tävlingsstövlarna putsas för det mesta med babywipes.

Vilket är ditt bästa träningsråd för en unghäst?

Mycket varierad träning och fokus på att de ska känna sig säkra i många olika miljöer.

Hur tränar man på egen hand utan häst för att bli en bättre ryttare?

Jag tränar mycket själv för att bli starkare i sadeln, oftast är det löpning. Men jag tränar också genom att titta på mycket ridning.

Vilket är ditt bästa råd till unga ryttare?

Försök att rida så många olika hästar som möjligt!

Har du några förebilder som inspirerar dig?

Det finns många duktiga ryttare och jag får lite inspiration här och där. Jag plockar ofta upp små detaljer som jag gillar hos andra.

Vilka egenskaper letar du efter hos en häst?

Den måste gilla att jobba, ha tre bra gångarter och vara i rätt ålder beroende på vilken typ av häst jag söker.

Vad är det viktigaste du tänker på när du värmer upp inför en tävling?

Att ha en tydlig plan för att kunna komma väl förberedd till tävlingen. Det kan vara bra att ha någon som hjälper till från marken.

Hur laddar man upp sig mentalt inför en tävling?

Det är viktigt att känna att jag har kontroll över situationen hemma. Jag vill kunna lämna stallet i ordning och ha en bra plan inför tävlingshelgen veckan innan.

Hur förbereder du dig inför tävlingssäsongen?

Hästen måste vara i god kondition för att kunna gå meetings och vara väl förberedd för de tekniska momenten. Det är också viktigt att se till att hästen har bra skor och veterinärvård för att vara redo för en ny säsong.

Har du några mål för framtiden?

Mina mål är att tävla i de stora mästerskapen som senior. Tur att jag har många år framför mig! ;)

LINA´S STYLE 

I like classy boots and I'm generally not too daring when it comes to my style. But I try to dare to stand out more. My clothes are usually in dark colors as I'm not always very clean. It will be a lot of brown colors so that the dirt won't show and because it matches very well with several of my boots. My favorite color on boots is definitely brown.

Lina Dolk

Shop

Linas Look