Materialguide - Läder, mocka eller lack?

När du ska designa dina nya ridstövlar är det mycket och tänka på och i den guiden får du en tydlig bild över våra olika material och vilka egenskaper de har.

Olika material ger även olika karaktär och olika typer av ridstövlar och jodhpurs, en ridstövel i tjockt polerat läder blir till exempel betydligt styvare än en stövel i mocka som är tunnare och mjukare. Eftersom mockan är mjuk är den även mer elastisk och formar sig snabbt efter kroppen, motsatsen är lack som är ett ganska stumt material och som inte töjer sig särskilt mycket utan mer eller mindre förblir detsamma.

LÄDER
Läder har de perfekta egenskaper för tillverkning av ridstövlar och skor, det är slitstarkt och hållbart, har lagom mycket elasticitet utan att bli slappt och är skönt både mot vår och hästens kropp.

Vi använder oss bara av kalvskinn som har garvats i södra Europa, vilket betyder att djuren har levt under goda omständigheter i ett varmt klimat och har ätit näringsrikt foder vilket även direkt speglar kvaliteten på lädret. Ett välmående djur har en fin och elastisk hud. Även förutsättningarna för de som arbetar på Europeiska garverier är goda och påverkan på miljön är så liten som möjligt. Vi vill ständigt bli bättre och kikar på alternativa material på marknaden, men i dagsläget har vi ännu inte hittat något material som uppnår samma goda kvalitet och egenskaper samt hållbarhet för ridstövlar som läder gör

POLERAT LÄDER
Det polerade lädret är ett väldigt populärt val för dressyrstövlar och i synnerhet tävlingsstövlar då det har en glansig och väldigt slät och snygg yta. Här har man vid garvningen av vanligt läder lagt på flera lager med vax och värme och sen polerat fram en slät och blank yta där inga porer eller märken syns. Värt att känna till är att det polerade lädret är ett par millimeter tjockare än vanligt matt kalvskinn så ridstövlarna kommer bli betydligt hårdare och styvare och man väljer detta material. Ett tips om man vill man ha en semihård ridstövel är att välja en av våra allroundmodeller men designa dem i polerat läder så får man en hårdare stövel ändå.

En stor fördel med polerat läder är att det är väldigt lättskött, du behöver i princip bara torka av det med en fuktig trasa eftersom det är så väl behandlat

VAXAT LÄDER
Det här är ett favoritmaterial för vinterridstövlar och när du vill ha ett lite tåligare material. Här har man under garvningen behandlat lädret med en massa olja och vax som ger en lite fetare yta som står emot väta och snö väldigt bra. Lädret kommer att blekna lite grann med tiden i takt med att vaxet torkar ut i samband med att du spolar av stövlarna och helt enkelt använder dem. Sen är det bara att addera mer vax vid behov så får man tillbaka djupet i färgen och den feta ytan

MOCKA
Mocka är också läder, men i stället för att använda utsidan av huden är detta insidan. Mocka är väldigt populärt tack vare dess mjuka och elastiska egenskaper. Har du lite ömtåliga fötter är mockan ett givet alternativ för dig. Många avstår mocka för att man är rädd att det är för känsligt, men med lite frekvent användande av impregneringsspray och mockaborste är det inga problem. Man kan även kombinera mocka med läder och göra de mest utsatta delarna, framför allt tå, häl och insidan på ridstövlarna i läder så kommer ridstövlarna att hålla ännu längre

CROCO, COBRA & STRUTS
Alla våra crocomönster är såklart inte krokodil eller något annat exotiskt djur utan kalvskinn som man har präglat, alltså pressat olika imitationsmönster på. Vi har olika varianter av matt croco, men även glansigt crocolack som är väldigt populärt. Det är superglansigt och ser superlyxigt ut. Crocomönstrena är dessutom väldigt mjuka eftersom präglingen har pressat ihop lädret och gjort det lite tunnare. Crocolacken är även perfekt när det regnar, det är bara att torka av och de blir som nya igen. Man kan designa hela ridstövlar eller detaljer i croco.

LACK
Lack är väldigt elegant och det absolut glansigaste materialet vi har. Det är dock ett lite känsligare material. Då lacken är ett läder som har en tunn ytbehandling av plast, är det inte så flexibelt och kan efter en tids användning spricka om man inte är lite extra försiktig. En annan utmaning om man väljer lack på utsidan av ridstövlarna är att repor, som sedan är svåra att täcka, lätt kan uppstå om man råkar rida för nära sargen. Därför rekommenderar vi att välja lack till detaljer och mindre delar på ridstövlarna.
🐎

Vi hoppas att du nu blev lite klokare och vet mer om våra olika material, men om fler frågor har uppstått får du mer än gärna Chatta med oss genom ikonen nere i högra hörnet eller maila till info@amazonasueca.com så hjälper vi dig vidare!